Besparen op je energiekosten

Wil je ook besparen op je energiekosten?

Besparen op energiekosten
Besparen op energiekosten

Door aan het einde van je contractduur te wisselen van energieleverancier kun je jaarlijks veel geld besparen. Zit je al enkele jaren bij dezelfde leverancier, dan kun je door over te stappen een paar honderd euro besparen. Let wel op het moment van overstappen. Als je voor het einde van je contract overstapt, dan moet je mogelijk een boete betalen aan je huidige energieleverancier.

Meer tips om te besparen

De relatie tussen het overstapmoment, de looptijd en de eindafrekening van je oude contract is erg belangrijk. Je maandbedrag is afgestemd op je jaarverbruik. In de winter betaal je in verhouding te weinig en in de zomer betaal je te veel. Stap je over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat je nog geld terug krijgt van je oude energieleverancier. Andersom is het ook zo. Als je oude contract bijvoorbeeld van november t/m oktober loopt en je stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Je verbruikt in de winter altijd meer gas en stroom, dus loont het om zo snel mogelijk over te stappen. Als je voor de wintermaanden overstapt, kun je flink besparen. Controleer je huidige contract wanneer je zonder kosten kunt overstappen. Stap je over voordat je contract afloopt, dan zijn er kosten aan verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van hoe lang het nog zou duren voordat het contract afloopt.

Vast of variabel

Ook is het verstandig om te kijken of het voor jou beter is om een vast of variabel contract af te sluiten.

Wanneer je kiest voor een vast contract, betekent dit dat je een contract afsluit voor een vaste prijs of een vaste looptijd. Omdat er vaak aanbiedingen zijn met hoge kortingen, kan het voordelig voor je zijn om hiervoor te kiezen. Maar je moet je wel goed letten op de actievoorwaarden: heb je nog steeds recht op de korting als je je contract eerder opzegt? Ook belangrijk om op te letten is wat er gebeurt na de looptijd van je contract: houd je dan hetzelfde tarief of verandert deze dan? Let er dus op dat je op tijd overstapt als de nieuwe prijs of aanbieding niet voordelig genoeg is!

Een variabel contract houdt in dat je voor onbepaalde duur een contract afsluit, of een contract met variabele prijs. Wanneer je voor dit laaste kiest, kan de energieleverancier tijdens je contract de prijs dus aanpassen. Energiebedrijven wijzigen hun prijzen vaak op 1 januari en 1 juli. Het wijzigen van de energieprijs kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. De prijs kan namelijk verlaagd of verhoogd worden, dit heeft natuurlijk invloed op jouw eindbedrag.Overweeg dus goed wat jij het belangrijkst vindt: zekerheid in de zin van een vaste looptijd van je contract of vaste lasten d.m.v. een vaste prijs. Of ga je liever voor de mogelijkheid dat je kosten lager kunnen uitvallen omdat de energieprijs misschien naar beneden wordt aangepast?